Tekirdağ

Rüstem Paşa Külliyesi

Tekirdağ Ertuğrul Mahallesi Mimar Sinan Caddesi’nde bulunan bu külliyeyi Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Kitabesinden öğrenildiğine göre yapım tarihi 1553’tür. Giriş kapısı üzerindeki ikinci bir kitabede de Sultan Abdülmecit tarafından da 1841 yılında onarıldığı yazılıdır. Külliye cami, medrese, bedesten, kervansaray, hamam, imaret ve kütüphaneden meydana gelmiştir. Günümüze bunlardan yalnızca cami ile bedesten iyi durumda gelebilmiş, diğerleri kısmen yıkılmış ve harap olmuştur.

Eski Camii

Ertuğrul Mahallesindedir. 1831 yılında Zahire Nazırı Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. 1912 yılında yıkılan minaresi Cumhuriyet döneminde yeniden inşa ettirilmiştir. Minaresi kesme taştan ve tek şerefelidir. Caminin son cemaat yeri iki katlı olup, yirmi penceresi mevcuttur.

Ayazpaşa Camii (Saray)

Tekirdağ ili Saray ilçesindeki bu cami Sadrazam Ayaz Paşa tarafından 1539 yılında yaptırılmıştır.

Namık Kemal Evi

Tekirdağ'daki Namık Kemal Evi, vatandaşların getirdiği tarihi ve kültürel eserlerle adeta bir kent müzesi halindedir. Tekirdağ'da dünyaya gelen Namık Kemal, 6 yaşına kadar şehirde kalmış, dedesinin Afyon'a tayini çıktıktan sonra Tekirdağ'dan ayrılmıştır.

Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi

Tekirdağ Müzesi 1967 yılında açılmış, 1977 yılında Valilik binası olarak kullanılan bu günkü Müze binasına taşınmıştır. Tekirdağ Müzesi 28 Aralık 1992'de ziyarete açılmıştır. Müzede; Taş Eserler Salonu, Arkeolojik Küçük Eserler Salonu, Etnoğrafya Salonu, Tekirdağ Odası, Açık Teşhirden oluşmaktadır.

Detaylı bilgi için...

Uçmakdere

Doğal özellikleriyle Marmara kıyılarının ender yerleri arasındadır. Uçmakdere köyü Yamaç Paraşütü sporuna gönül verenler için ideal bir yerdir. Tekirdağ'a 35 km, Şarköy ilçesine 35 km, Çorlu'ya 72 km mesafededir. Uçmakdere Köyünün bulunduğu Ganos Dağı (915 m), Trakya'nın ikinci büyük yükseltisidir.

Şarköy

Şarköy ilçesinde biri ilçe merkezi ikisi kasaba olmak üzere 3 belediye (Hoşköy, Mürefte) teşkilatı vardır. Güzel plajlar bulunduğundan turistik merkez durumuna gelmiştir. Tekirdağ`ın tek mavi bayraklı ilçesidir.

Kastro

Kastro ya da Çamlıköy, Tekirdağ ilinin Saray İlçesine ait, Karadeniz kıyısında çadırlı kamp yeri. Geniş plajı, akarsuyu ve yeşil doğası ile rağbet edilen bir mesire yeridir.

Kumbağ

Kumbağ, Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını kumsallarının güzelliğinden alan Kumbağ, eşsiz deniziyle Tekirdağ’ın turizm başkenti haline gelmiştir. Tekirdağ’ın en güzel ve en uzun kumsallarına sahiptir.